Pofta buna- retete culinare


Ciorbe. supe, sărmăluţe,
Sosuri calde, chifteluţe,
Pregăteşte iscusit,
Că e meşter la gătit.

https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.com

https://www.retetepractice.ro

https://www.kiloretete.ro

Lasă un comentariu

2.481 comentarii

  1. Puțișoare de post. Rețeta veche de 100 de ani cu care ne răsfățau bunicile și străbunicile

    Denumirea hazlie, dar și pompoasă a acestui dulce cu totul extraordinar este de nudli, dar în Ardeal sunt cunoscute ca… puțișoare. Iată cât de repede se fac după o rețetă extrem de veche.

    Puțișoare de post. Rețeta veche de 100 de ani
    Vreți să faceți ceva bun de tot din cele mai simple ingrediente? Ce spuneți de… puțișoare de post? Este cel mai bun desert, mai ales dacă îl veți consuma cu puțină dulceață sau miere pe deasupra.
    Pentru prepararea acestui desert, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
    500-520 g cartofi fierți în coajă,
    100-150 g făină,
    1 praf de sare.

    De asemenea, pentru topping vă sunt necesare:
    1 lingură cu ulei,
    100 g pesmet,
    50 g nucă măcinată,
    1 linguriță cu zahăr pudră vanilat.
    Atunci când serviți puțișoarele, mai aveți nevoie de zahăr pudră și puțină scorțișoară.

    Mod de preparare
    Spălați foarte bine cartofii, apoi îi puneți la fiert în coajă. După ce s-au fiert, se curăță imediat și se zdrobesc, la fel cum procedați pentru cartofii piure. Adăugați apoi făină și un praf de sare și amestecați. În cazul în care cartofii au reținut mai multă apă să folosiți o cantitate mai mică de făină.

    Se frământă aluatul până când acesta nu se mai lipește de mâini. E momentul să pregătiți toppingul. Puneți la călit într-o tigaie puțin unt, pesmetul și nuca, amestecată cu zahăr. Amestecul va sta pe foc până când se închide la culoare. Rupeți aluatul în bucăți de 1.5-2 cm diametru și rulați între palme.

    E bine ca puțișoarele să aibă aproximativ 3 cm lungime. Se fierb în apă sărată până ce observați că se vor ridica la suprafață precum găluștile. Se vor scoate din apă folosind lingura pentru luat spuma. Cât sunt fierbinți, se tăvălesc prin pesmetul pregătit în tigaie. Puțișoarele se așează pe un platou. Peste ele se mai presară zahăr pudră sau scorțișoară sau nucă sau mac. Sunt un deliciu pentru zilele reci.

    Răspunde
  2. Plăcintă machedonească. Rețeta absolut delicioasă pe care trebuie s-o încerci

    Ingrediente

    – 500 grame de praz
    – 400-500 grame de urdă
    – 100-150 grame brânză de oi veche
    – 2 ouă
    – 150 ml lapte bătut/kefir
    – 2 linguri griș
    – 1/2 pachet foi de plăcintă
    – ulei
    – plus 1 ou şi lapte bătut pentru uns

    Cum se prepară

    Spălaţi bine prazul şi păstraţi numai bulbul alb sau cam un cm mai sus. Tocaţi prazul mărunt. Puneţi 2 linguri de ulei la încins şi căliţi prazul până când se înmoaie bine. Lăsaţi să se răcească. După ce aţi amestecat bine toată compoziţia, o daţi deoparte. Dacă aveţi mărar proaspăt şi vă place, puteţi pune după gust, potrivit reteteculinare.ro.

    Într-o tavă rotundă puneţi o hârtie de copt şi ungeţi cu ulei. Apoi, luaţi una câte una foile de plăcintă şi puneţi-le cu un colţ în mijloc, iar cealaltă margine atârnând pe dinafară. Colţurile din mijloc trebuie să se suprapună. Puneţi o lingură din compoziţie în mijloc şi aduceţi, ca un pliu, partea din mijloc a foilor peste compoziţie, astfel încât să rămână colţul foilor liber. Puneţi o altă foaie cu colţurile peste colțurile rămase, puneţi iar compoziţie şi apoi pliaţi încă o dată, dacă mai aveţi loc în tavă. Bateţi un ou cu iaurt şi turnaţi peste toată suprafaţa plăcintei.

    Coaceţi primele 35 de minute doar cu focul de jos apoi lăsaţi şi cu focul de sus pt încă 10 minute. Se serveşte caldă său rece alături de iaurt, lapte bătut.

    BONUS: Borek, plăcintă turcească cu brânză și spanac. Rețeta delicioasă

    Ingrediente

    16 porții
    1 pachet foi de plăcintă
    400 g spanac proaspăt
    5 buc ouă
    5 buc ceapă
    5 linguri ulei
    400 g telemea
    după gust sare, piper negru mărunt

    Cum se prepară

    În cele cinci linguri de ulei se pune ceapa tocată la călit. Se presară cu sare și piper După ce s-a înmuiat, se adaugă ouăle și se lasă 5 minute, după care se adaugă spanacul tăiat mărunt. Se trage spanacul de pe foc, se adaugă brânza fărâmițată și se amestecă, potrivit cookpad.com. Se stropește cu ulei foaia de plăcintă și se presară pe deasupra 1/4 din umplutură de brânza și spanac.

    Se rulează foaia de plăcintă cu umplutură înăuntru și se răsuceşte în formă de melc, care se așează în mijlocul unei tăvi acoperite cu hârtie de copt. Rând pe rând, se repetă operația de întindere, stropire cu ulei și presărare cu umplutură cu fiecare dintre cele 3 foi rămase, care se vor rula în continuarea „melcului” din tavă, obținând o spirală mare. Plăcinta se unge pe deasupra cu gălbenuș bătut cu furculița cu 1 lingură de apă rece, apoi se presară (sau nu) cu semințe cum doriți.

    Se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C, timp de aproximativ 1/2 de oră. Dacă plăcinta dă semne că s-ar rumeni prea tare pe suprafața înaintea timpului de coacere, se acoperă cu o coală de hârtie de copt umezită, se reduce focul la 180 de grade C și se continuă coacerea. Se lasă plăcinta să se răcorească măcar 30 de minute înainte de a o tăia și se consuma călduță său complet rece.

    Răspunde
  3. Ingredientele folosite de mine sunt urmatoarele:
    1 kg ficat de pui
    1 ceapa
    1 ardei ( rosu sau verde)
    2 gr piper negru ( 1 lingurita mica)
    2 gr boia de ardei dulce (1 lingurita mica)
    sare dupa gust (4-5 gr)
    1,5 gr chimion (nu chimen)
    3-4 catei de usturoi
    5 linguri de ulei pentu prajit (aproximativ)
    Pentru salata de ceapa am folosit:
    1 ceapa mare
    1 mana de patrunjel verde
    1 lingurita de fulgi de ardei dulce
    1 praf de sare

    Răspunde
  4. Aceasta este o rețetă uimitor de simplă, rapidă și în același timp foarte gustoasă de prăjitură cu miere. Aluatul se pregateste fara a intinde prajiturile, iese foarte fraged si aromat. Am uns această prăjitură cu miere cu smântână delicioasă.Sunt doar încântată de această rețetă, s-a dovedit a fi chiar delicioasă! Sper să vă placă și vouă! 😋

    ✅Ingrediente:

    👉TESTO:
    Unt – 160 g.
    miere – 180 g.
    Bicarbonat de sodiu – 1,5 linguriță
    Ouă – 4 buc.
    Sare – un praf
    zahăr – 150 g.
    Făină – 250 g.

    👉CREMĂ:
    Smântână 20-25% – 800g. (cântărit)
    zahăr pudră – 150 g.
    zahăr vanilat – 10 g.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: