Pofta buna- retete culinare


Ciorbe. supe, sărmăluţe,
Sosuri calde, chifteluţe,
Pregăteşte iscusit,
Că e meşter la gătit.

https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.com

https://www.retetepractice.ro

https://lasebiacasa.com

https://www.kiloretete.ro

Lasă un comentariu

2.571 comentarii

  1. Desert gofre cu iaurt

    INGREDIENTE
    2 oua
    1 lingura zahar brut
    1 lingura ulei
    1/4 lingurita sare
    170 ml chefir/iaurt/lapte batut
    130 g faina
    1 lingurita praf de copt
    1 lingurita esenta de vanilie
    ulei pentru uns formele
    Optional:

    fructe pentru servire
    zahar pudra

    MOD DE PREPARARE RETETA Desert gofre cu iaurt:
    Punem intr-un bol ouale, zaharul, uleiul si sarea si amestecam cu un tel.

    Adaugam iaurtul si amestecam.

    Punem faina, praful de copt si esenta de vanilie si amestecam bine, astfel incat sa nu se formeze cocoloase.

    Deschidem aparatul de gofre si il lasam sa se incinga.

    Ungem formele cu putin ulei, apoi turnam in centrul formei un polonic de aluat. Il lasam pur si simplu, fara sa-l intindem.

    Inchidem capacul aparatului si asteptam 1- 2 minute. Sunt gata cand sunt rumenite.

    Procedam la fel si cu restul de aluat.

    Le servim imediat, simple sau cu ce topping va place.

    Pofta Buna!

    https://www.bucataras.ro/retete/desert-gofre-cu-iaurt-92593.html?fbclid=IwAR0QC_SU9w6ZE3ONijGM4DWG_zAGllvw-mjaZjkSROT5u2ofrYJlWaVVLzs

    Răspunde
  2. Prăjitura Ecler la tavă

    Ingrediente Prăjitura Ecler la tavă
    aluatul pentru blatul de ecler:

    150 de grame de făină
    150 de ml. de apă
    150 ml. de lapte
    150 gr. de unt cu 80% grăsime
    1 praf de sare
    5 ouă
    crema de vanilie:

    500 ml. lapte
    6 gălbenușuri
    150 gr. zahăr
    50 gr. făină
    2 linguri extract de vanilie
    400 grame smântână pentru frișcă
    10 gr. gelatină
    ganache de ciocolată:

    200 gr. smântână pentru frișcă
    150 gr. ciocolată cu 54% cacao
    în plus:

    600 de grame de smântână pentru frișcă
    50 de grame de zahăr pudră vanilat

    Preparare Prăjitura ”Ecler” la tavă
    Blatul din pate-a-chou (compoziție de bază pentru ecler)
    1. Se pornește cuptorul și se setează la 200°C. Ne ocupăm mai întâi de aluat: apa, laptele, sarea și untul se pun pe foc într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot se adaugă toată făina deodată. Se amestecă viguros până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (cam 4 minute după adăugarea făinii). Ca să se răcească mai repede, aluatul se răstoarnă din cratiță într-un castron.

    2. După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, se adaugă rând pe rând ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Nu se adaugă un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Se răzuiesc pereții vasului de câteva ori, mixându-se de fiecare dată pentru a obține un aluat omogen.

    3. Se pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26 x 38 cm, ungând-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Se răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei se întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Se dă imediat la cuptor și se coace timp de 30-35 de minute la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat (dacă vă știți cuptorul că arde, puteți reduce focul la 180 de grade după 15 minute). Blatul copt va fi foarte încrețit, așa și trebuie. Se scoate din tavă și se lasă pe un grătar să se răcească.

    Crema de vanilie
    4. Între timp, se pregătește o cremă de vanilie urmând instrucțiunile de la rețeta de cremă de vanilie (click pe link pentru rețeta completă în format video). După ce a fiert și s-a îngroșat, se răstoarnă crema într-un castron. Separat, 10 grame de gelatină se pun la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, se stoarce bine și se încorporează în crema caldă la ~40 de grade, atenție, să nu fie fierbinte pentru că peste 60 de grade proprietățile gelatinei se pierd.

    Se bate frișcă din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută se adaugă peste cremă și se amestecă energic. După ce această primă șarjă de frișcă s-a încorporat în cremă se adaugă și restul de frișcă bătută și se încorporează cu mișcări lejere, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață. Aceasta va fi crema pentru prăjitura Ecler la tavă.

    Asamblarea prăjiturii cu crema
    5. Se așează blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și se toarnă deasupra crema, nivelând-o bine. Se dă prăjitura Ecler la tavă la congelator pentru 20 de minute.

    Stratul de ganache
    6. Se înfierbântă într-un castronel smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Se lasă în așteptare 3 minute apoi se amestecă până la dizolvare.

    7. Se scoate prăjitura Ecler la tavă din congelator și se distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care se păstrează 3 linguri deoparte pentru decor. Se dă tava din nou la congelator.

    Finisarea cu frișcă bătută
    8. Se bate frișca: pentru a obține frișcă din smântână naturală, aceasta trebuie să fie foarte bine răcită, preferabil să petreacă noaptea în frigider. Se pune smântâna foarte rece într-un castron curat și destul de încăpător, ținând cont că frișca își va tripla volumul. Se bate cu mixerul la viteză mare până când începe să se întărească, se adaugă zahărul pudră și se bate în continuare până când se întărește bine de tot. Atenție, după ce frișca s-a întărit nu mai trebuie să o batem, pentru că se va separa în zer și unt!

    9. Se distribuie frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, fie cu un poș, fie cu o lingură, nivelându-se frumos deasupra, apoi se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate.

    Servire prăjitura Ecler la tavă
    Se dă prăjitura Ecler la tavă la frigider minimum 3 ore înainte să fie servită. Înainte de servire se porționează după plac în cuburi sau felii. Poftă mare!

    https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/prajituri-torturi/prajitura-ecler-la-tava.html/amp?fbclid=IwAR2kaH4Iem9OrkCYZbsvKoVeOJVOBCeliIkVQtwksVCGtlGh6ZmEA77JotA

    Răspunde
  3. Sărățele cu brânză telemea, foarte rapide și ușor de făcut

    Ingrediente sărățele cu brânză telemea, foarte rapide și ușor de făcut
    550 de grame de făină + 1 lingură de făină pentru presărat planul de lucru
    350 de grame de telemea potrivit de sărată
    250 de grame de unt cu 82% grăsime
    100 de grame de smântână (acrișoară) cu 25% grăsime
    4 grame de drojdie uscată sau 10 grame de drojdie proaspătă
    20 de grame de miere de albine
    30 ml. de apă călduță
    pentru finisat: 1 gălbenuș bătut cu 2 linguri de lapte
    pentru presărat: semințe de chimen, de mac etc.

    Mod de preparare sărățele cu brânză telemea, foarte rapide și ușor de făcut – rețeta pas cu pas, în format text (printabil)
    1. Primul pas este prepararea aluatului de sărățele cu brânză telemea, care începe cu activarea drojdiei. Într-un castronel, dizolv drojdia în apa călduță, adaug 1 lingură de făină (din cantitatea totală recomandată) și mierea. Amestec și las deoparte până când face bulbuci la suprafață. Asta durează de obicei maximum 10 minute, la temperatura camerei (22-23°C).

    2. Rad brânza telemea prin răzătoarea cu găuri mari iar untul îl tai bucățele.

    3. În castronul mixerului, adaug făina și untul. Prelucrez la mixer, pe viteza cea mai mică, până când obțin un amestec cu textura ca de nisip ud (granulat). Adaug telemeaua rasă și omogenizez. Adaug drojdia activată apoi și smântâna, în trei tranșe, în timp ce frământ cu mixerul la viteză mică până când aluatul începe să se adune în bulgărași.

    4. Răstorn aluatul pe o folie alimentară și adun toate firimiturile la un loc, presându-le bine cu mâinile. Împachetez aluatul în folie și îl las în cămară timp de 1 oră.

    5. După trecerea acestui timp, pornesc cuptorul și-l fixez la 190°C, cu ventilație. Scot aluatul de sărățele cu brânză telemea din folie, presar planul de lucru cu puțină făină și tai aluatul în două părți, ca să-mi fie mai ușor să lucrez. Pe rând, întind ambele bucăți de aluat, cu sucitorul, până la o grosime de 0,5 cm. Îndrept marginile cu cuțitul sau cu un decupator. Marginile le păstrez deoparte, presându-le bine. Decupez foaia de aluat în sărățele de aproximativ 1,5 x 10-12 cm.

    6. Aranjez sărățelele pe foaie de hârtie de copt, în tăvi. Le ung, cu o pensulă de patiserie, cu gălbenușul bătut cu lapte. Presar semințe de chimen/mac sau alte semințe, după preferință.

    7. Aceste sărățele cu brânză telemea se coc la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, timp de 15-17 minute. În final, trebuie să fie rumene, iar după ce se răcesc, devin crocante la suprafață.

    8. Aceste sărățele cu brânză telemea se pot păstra într-o cutie bine închisă, în cămară, timp de 2-3 săptămâni. Să vă fie de folos!

    https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/patiserie/saratele-cu-branza-telemea-foarte-rapide-si-usor-de-facut-reteta-video.html?fbclid=IwAR0FvQbwiwCh4Z0nSMpe0zNQfH24hCb210YH_uKwE24TNx-AduDG-APkgyo

    Răspunde

Lasă un răspuns către anuska Anulează răspunsul